Web Analytics Made Easy - Statcounter

مهسا بهادری: محمدعلی صدری‌نیا، مستندساز تلویزیون که کارش را از سال ۸۹ آغاز کرده است و ما او را با آثاری چون «قائم‌مقام»، «چشم در برابر چشم»، «گام نهایی»، «بحران خاموش»، «تهران دمشق» و برنامه تلویزیونی «مدیر مسئول» می‌شناسیم، این روزها مجموعه «غیر رسمی» را روی آنتن تلویزیون برده است؛ مستندی که مجموعه‌ای از دیدارهای مقام معظم رهبری با اقشار مختلف جامعه است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مجموعه مستند «غیر رسمی» در موسسه پژوهشی فرهنگی انقلاب اسلامی، دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب تهیه شده است و به بهانه پخش آن، به گفت‌وگو با محمدعلی صدری‌نیا پرداختیم که در ادامه می‌خوانید.

چرا سمت ساخت مستند «غیر رسمی» رفتید؟

تولید مجموعه مستند «غیر رسمی» از اسفند ۹۷ آغاز شد. در بازه زمانی ۹۵ تا ۹۸ (قبل از کرونا) حضرت آقا، دیدارهایی با اقشار مختلف جامعه مثل فعالان فرهنگی و هنری کشور و نخبگان داشتند که دیدارهای غیر رسمی و صمیمی‌ای بود و به دیدارهای پنجشنبه‌ای شهرت داشت. این دیدارها هیچ‌وقت رسانه‌ای نمی‌شد، اما کسانی که در این جلسات حضور داشتند، مشتاق بودند که روایت‌هایی از این موضوع نشان داده شود. شاید نقطه آغاز ساخت این مجموعه مستند، همین اشتیاق فراوان بود. با توجه به تعدد جلسات تصمیم گرفتیم تا یک مجموعه مستند بسازیم که هر یک از یک زاویه به ماجرا می‌پردازد.

خود حضرت آقا در این جلسات، بدون تعارف و کاملا صریح با مسائل مواجه می‌شوند. برخی اوقات گلایه‌هایی از جانب افراد مطرح می‌شود که به حق است و رهبری هم همان‌جا درباره موضوع صراحتا واکنش نشان می‌دهند

شما جلسات مقام معظم رهبری با اقشار و اصناف مختلف جامعه را به تصویر در آوردید. یکی از موضوعاتی که در برخی از مستندها دیده می‌شود، روایت از جنبه مثبت ماجرا است، اگر در این جلسه‌ها نقدی نسبت به عملکرد اقشار وجود داشت و یا افراد درخواستی را از مقام معظم رهبری داشند، شما آن را نشان دادید؟

یکی از اتفاقاتی که در مسیر تولید مستند با آن مواجه بودم، این بود که خود حضرت آقا در این جلسات، بدون تعارف و کاملا صریح با مسائل مواجه می‌شوند. برخی اوقات گلایه‌هایی از جانب افراد مطرح می‌شود که به حق است و رهبری هم همان‌جا درباره موضوع صراحتا واکنش نشان می‌دهند. برخی اوقات شرایط به گونه‌ای است که مسائلی که مطرح می‌شود، نیاز به بررسی بیش‌تر دارد، که حضرت آقا دستور بررسی می‌دهند. که اتفاقا به برخی از افراد حاضر در جلسه که با آن‌ها مصاحبه داشتیم مواردی را می‌گفتند از همین پیگیری‌ها که بعضی‌ از آن‌ها به نتایج مثبتی هم ختم شده بود. به طور مثال شنیدم که نخبگان، در حوزه نفت وگاز و انرژی به دست آوردهایی رسیده بودند که آزمونش را پس داده و مورد تایید هم واقع شده بود، اما در مسیری که باید به آنها اعتماد می‌کردند و به این ظرفیت می‌پرداختند، مشکلاتی وجود داشت، اما این موضوع با پیگیری‌ها به نتیجه رسید و پس از بررسی‌ها مسئولان وزارت نفت هم از این ظرفیت‌ها استقبال کردند.

دیدارهای مقام معظم رهبری با اصناف و اقشار مختلف جامعه و بعضا صحه گذاری روی عملکرد آن‌ها نشان می‌دهد آن چیزی که حاصل شده، مورد تایید ایشان بوده، این در حالی است که خیلی از افراد سیاه‌نمایی می‌کنند و معضلات را بزرگ‌تر از آن چیزی که هست نشان می‌دهند، می‌توانیم بگوییم هدف از ساخت این مجموعه مستند نشان دادن واقعیت‌ها و کشیدن خط بطلان روی سیاه نمایی‌های موجود در جامعه و ایجاد انگیزه در جوانان بوده است؟

تلاش من در ساخت این مجموعه مستند این بوده که در هر قسمت بتوانم فضای واقعی جلسه را منتقل کنم. در این مسیر هم سعی کردیم هم دستاوردهای مطرح شده در جلسه را منتقل کنیم و هم گره‌ها و مشکلاتی که توسط نخبگان جوان بیان شده را به نمایش بگذایم. تلاش بر این بوده که این فضا، کاملا واقع‌گرایانه به نمایش گذاشته شود. نکته بسیار مهمی که در تمام جلسات می‌توان به آن پی برد، این است که ما در تمام این سال‌ها، در حوزه‌های علمی و فناوری، مسیر طولانی‌ای را طی کردیم و با مراقبت زیاد به زیرساخت‌های بسیار خوبی رسیده‌ایم که حالا با تلاش و مراقبت بیشتر می‌توانیم به شتاب بیش‌تری برسیم. بخشی از مشکلاتی هم که امروز در کشور داریم به دلیل کم توجهی ها به ظرفیت‌های همین جوانان نخبه کشور است.

طبیعی است که هرچه دستگاه‌های مختلف و دولت‌های مختلف، بتوانند این زیر ساخت را بشناسند و به این توان و مهارت جوان‌های ایرانی دقیق‌تر بپردازند، بهتر می‌توانند از آن استفاده کنند تا سرعت و رشد بیش‌تری داشته باشد و مشکلات یا گره‌هایی هم که وجود دارد راحت‌تر و سریع‌تر حل شوند.

هرچه دستگاه‌های مختلف و دولت‌های مختلف، بتوانند زیر ساخت‌ها را بشناسند و به این توان و مهارت جوان‌های ایرانی دقیق‌تر بپردازند، بهتر می‌توانند از آن استفاده کنند تا سرعت و رشد بیش‌تری داشته باشد و مشکلات یا گره‌هایی هم که وجود دارد راحت‌تر و سریع‌تر حل شوند

مشکل اصلی‌ که ما در جامعه داریم و به شدت هم با آن مواجه هستیم، موضوع سیاه نمایی است. زمانی که این مسئله مطرح می‌شود، به مرور زمان اهداف، امید و انگیزه جوانان نیز از بین می‌رود. این جلساتی که مقام معظم رهبری با اقشار مختلف داشتند، نشان می‌دهد که کاملا به همه امور تسلط دارند و درجریان همه چیز قرار دارند، صحه گذاشتن ایشان روی موضوعات هم نشان می‌دهد که اوضاع را می‌توان بهتر کرد، اما با استفاده از چه ظرفیتی این رویداد میسر می‌شود؟

آن چیزی که وجود دارد، مرز باریک بین سیاه نمایی و بیان مشکلات واقعی است. چیزی که جامعه امروز ما را بیش‌تر درگیر کرده، مشکلات واقعی است که مردم در زندگی با آن مواجه هستند و نمی‌توان آنها را نادیده گرفت و بیان این مشکلات واقعی هم به معنای سیاه نمایی نیست.

در مسیر ساخت مستند«غیر رسمی» خود من همزمان با دو حس مواجه شدم، اولین حس اینکه ما تا چه اندازه توان و ظرفیت در کشور داریم که حتی بعضا آنها را نمی‌شناسیم و خیلی از بخش‌های جامعه نمی‌دانند که در این سال‌ها در مسیر توسعه و فناوری، چه مسیری را طی کرده‌ایم و حالا به یک زیرساخت مهمی رسیده‌ایم. بخش دوم هم نگاه انتقادی به ماجرا است که چرا تعدادی از مسئولان ما نگاه دقیقی به این توان، ظرفیت و زیرساخت ندارند و اتفاقا باعث می‌شوند این مسیری که با سرعت می‌توانیم طی کنیم را با کندی پیش ببریم و جلوی راه نخبگان جوان کشور سنگ اندازی شود. تلاشم بر این بود که همین دو نکته را نشان دهم و به نظرم حاصل این روایت می‌تواند به مخاطبان نشان دهد، بخش اعظمی از مشکلاتی که مطرح می‌شود، راه حل دارد، چون زیرساخت آن تامین شده است. شاید اگر به استعدادها و ظرفیت‌هایی که در کشور داریم، بیش‌تر توجه کنیم این مشکلات زودتر حل می‌شوند.

آن چیزی که وجود دارد، مرز باریک بین سیاه نمایی و بیان مشکلات واقعی است. چیزی که جامعه امروز ما را بیش‌تر درگیر کرده، مشکلات واقعی است که مردم در زندگی با آن مواجه هستند و نمی‌توان آنها را نادیده گرفت

در این مجموعه مستند، مقام معظم رهبری با چند گروه دیدار داشتند؟ 

بیش از ۶۰ جلسه برگزار شده است. که گروه‌های متفاوتی در آن حضور داشتند.

مجموعه مستند «غیر رسمی» در چند قسمت ساخته شده است؟

چون این مجموعه در حال تولید است خیلی نمی‌توانم به طور مشخص عدد نهایی را اعلام کنم ولی تلاشمان بر این است که در هر قسمت به موضوعات متعدد و متنوع مطرح شده در جلسات بپردازیم و آنها را برای مخاطبان روایت کنیم.

محمدعلی صدری‌نیا، کارگردان مستند «غیر رسمی»

ساخت این مستند، کار بسیار حساسی بود، از این بابت احساس نگرانی نداشتید که یک خطای کوچک در کار باعث شود تا بخش اصلی ماجرا از قلم بیفتد و یا بیانات مقام معظم رهبری، به صورت کامل منتقل نشود؟

زمانی که مستندساز سراغ ساخت یک مستند می‌رود و می‌خواهد که یک مستند بسازد، اساسا کار سختی در پیش دارد چون سراغ هر اتفاقی که بخواهد برود، برای اینکه واقعیت ماجرا را به درستی به تصویر بکشد، مسیر سخت و طولانی‌ای در پیش دارد و سختی راه هم همین است که بدون جانبداری و به دقت، واقعیت را به مخاطب منتقل کند.

طبیعی است که هرچه ساخت مستند در زمینه حساس‌تر و شخصیت مهم‌تری باشد، این سختی چندبرابر می‌شود و به طور مثال به راحتی نمی‌توانید جمله‌ای را حذف کنید، چون ممکن است مضمون صحبت آن فرد کم و زیاد شود و به درستی منتقل نشود؛ لذا این مستند از این بابت که دارای چنین حساسیت‌هایی است، سخت است، اما به همان اندازه که این مستند برای من سخت بوده، به همان اندازه هم شیرین بوده و بهترین روزهای زندگی کاری‌ام همین روزهایی است که درگیر ساخت مستند «غیررسمی» هستم. 

۵۷۲۴۵

کد خبر 1525456

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب تلویزیون فیلم مستند مقام معظم رهبری مشکلات واقعی مجموعه مستند مختلف جامعه اقشار مختلف آن مواجه مطرح می شود سیاه نمایی ساخت مستند آن چیزی غیر رسمی صدری نیا حضرت آقا بیش تر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۲۵۳۴۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ساخت ادامه سریال‌های موفق در دستور کار است

پیمان جبلی، رئیس سازمان صدا و سیما در گفت‌وگویی درباره آخرین وضعیت سریال‌های الف ویژه اظهار‌کرد: دو مجموعه تلویزیونی «الف ویژه» فاخر سلمان فارسی و موسی‌(ع) در دست تولید است‌؛ هر دو مجموعه نمایشی با برنامه‌ریزی منظم، مراحل مختلف آنها در حال پیشرفت است.وی افزود: فناوری تولید مجموعه موسی‌(ع) با سریال سلمان فارسی و همه مجموعه‌های نمایشی که تا‌کنون تولید شده، متفاوت است و براساس تولید مجازی یا همان Visual Production در دست ساخت است که تجهیزات قابل توجهی را باید تأمین کنیم که به تدریج در حال تأمین است. 
  روند سنتی تولید سریال‌های تاریخی تغییرکرد
رئیس سازمان صداوسیما گفت: امیدواریم امسال دو مجموعه تلویزیونی موسی‌(ع) وسلمان فارسی براساس زیرساخت‌ها و تجهیزات تولید مجازی در تراز روز دنیا قرار گیرند.به نظر می‌رسد تولید مجموعه‌های فاخر الف ویژه اگر بخواهد با شکل فعلی ادامه یابد، هم به لحاظ هزینه و هم به لحاظ زمان تولید چندان به صرفه نباشد‌؛ لذا ما توسعه فناوری جدید «تولید مجازی» را هدف قرار داده‌ایم. وی ادامه داد: درحال حاضر فصل یک سریال سلمان فارسی درخاک ایران از سال گذشته شروع شده و با همان برنامه‌ریزی که پیش‌بینی شده در حال پیشروی است و شاهد حضور مجدد عوامل و بازیگران و برنامه‌سازی در شهرک غزالی صداوسیما هستیم.به گفته رئیس سازمان صداوسیما، سریال سلمان فارسی در سه فصل ساخته می‌شود؛ فصل دوم آن که مربوط به بیزانس بوده، به اتمام رسیده و در حال حاضر فصل ایران در حال تصویربرداری است و فصل پایانی هم که مربوط به بخش حجاز است، بعد از این‌که فصل ایران به مراحل وسط یا پایانی برسد، مراحل پیش‌تولید فصل حجاز آغاز می‌شود. جبلی درباره لوکیشن تصویربرداری سلمان فارسی یادآور شد: عموما لوکیشن‌هایی که برای فصل بیزانس طراحی شد، در مجموعه شهرک سینمایی غزالی سازمان صداوسیما ساخته شد و یک ساخت و سازهای ماندگاری است که برای همه مجموعه‌های تلویزیونی یا سینمایی قابل استفاده است. 
 
صداوسیما سریال‌های نمایش خانگی تراز را خریداری می‌کند
وی در پاسخ به پرسشی درباره خریداری سریال‌های نمایش خانگی ازسوی صداوسیما و پخش در شبکه‌های سیما اظهار‌کرد: اگر در تولید مجموعه‌های نمایشی با ضوابط سازمان صداوسیما و هماهنگی بین تهیه‌کننده و مجموعه صداوسیما، برای شبکه نمایش خانگی برنامه‌ای تولید شود، هم حمایت ‌ و هم خریداری می‌کنیم اما فعلا به مورد مشخصی نمی‌توانم اشاره‌کنم. 
 
سیاست صداوسیما، فصول بعدی‌سازی سریال‌های موفق است
رئیس سازمان صداوسیما درباره ساخت فصول بعدی سریال‌های پرمخاطب سیما بیان کرد: اساسا یکی از پایه‌های اساسی طرح تحول صداوسیما، فصل دوم‌سازی است به این معنا که اگر مجموعه‌هایی به هر دلیلی توفیقاتی داشتند، آن سریال‌ها به‌عنوان ارزش و ویژند صداوسیما مورد بهره‌‌برداری قرار می‌گیرند و فصول بعدی آنها تلاش می‌شود ساخته شود‌؛ البته در هر موضوعی فصل‌های جدید باید با موضوعات متنوع و کیفیت بالاتر و بهتر ساخته شود تا به آن برند لطمه وارد نشود. وی ادامه داد: عملکرد صداوسیما در دو سه سال اخیر نشان می‌دهد از برندهای مهم حمایت کرده و برای ساخت فصل‌های بعدی آنها اقدام کرده است؛ مثلا زیرخاکی و «نون‌خ» بخشی از آنهاست‌. درباره ساخت فصول بعدی پایتخت هم قبلا توضیح داده‌ام؛ بنابراین سیاست مذکور ادامه می‌یابد و هر مجموعه‌ای که موفق بوده، مطمئن باشید ساخت فصول بعدی آنها در دستور‌ کار است. 

دیگر خبرها

  • رئیسی: از قیمت کالاها مطلع هستم /موشک جواب موشک است/عضو گروه و حزبی نیستم /ابربدهکاران بانکی که پچ‌پچ جلسات و محافل بود را علنی کردیم
  • «مدرسه در دست بچه‌ها» اثری خودانگیخته است
  • ساخت ۱۵۰ مدرسه در استان بوشهر
  • ساخت ادامه سریال‌های موفق در دستور کار است
  • به جای واکنش احساسی، چهره واقعی اسلام را به دنیا نشان دهیم
  • ترومای اجتماعی، طوفان خاموش
  • شکل‌گیری امید‌آفرینی در جامعه پس از مشاهده دستاوردهای پژوهشی سمپادی‌ها
  • دومین نمایشگاه انفرادی «نگاهی به خراسان شمالی» برگزار می‌شود
  • بنیاد حکیم طوس راه اندازی خواهد شد/ ساخت فیلم و مستند درباره فردوسی در دستور کار است
  • هفته‌ای پر از مستند‌های جذاب در شبکه افق